måndag 11 februari 2013

Sötsur limpa

Så här blev de sötsura limporna som jag gjorde för några veckor sedan.
Det vattnas fortfarande i munnen när man tänker på dem.
Det behövdes mycket tålamod för att göra dessa. Jag gjorde dem endast på surdegsgrunden, ingen jäst alltså.
Det tog lång tid innan de jäste upp. Först hade jag degen att stå ca ett dygn och efter utbakningen så fick de jäsa ytterligare 5 - 6 timmar. Trodde ett tag att de inte skulle börja jäsa men det tog sig efter några timmar. Smaken var det inget fel på. Men de var mer sura än söta, jag tror att det beror på att degen jäste ett helt dygn. Här kommer receptet:

Dag 1
Surdegsrot  100g (1dl)
Vatten 300g (3 dl)
Rågmjöl 200g (drygt 3,5 dl)

Dag 2
Vatten 300g (3 dl)
Malt 100g (knappt 2 dl)
Grahamsmjöl 100g (knappt 2dl)
Rågmjöl ca 300g (knappt 5,5 dl)

Gräddning: 250 grader 1-2 minuter sedan kastade jag in några isbitar i ugnen och sänkte temperaturen till drygt 200 grader.
Gräddtid: 40 - 50 minuter. Hade olika former. Efter halva tiden svängde jag om plåtarna i ugnen från toppen till botten.


1 kommentar:

  1. Mums! Ser jättegoda ut! Ska det inte vara något salt i?

    SvaraRadera